Produkten


Verwarming

De verwarmingskosten vertegenwoordigen gemiddeld 75 % van uw energiefactuur.

Enkele inspanningen op dit vlak kunnen het bedrag van die factuur dan ook aanzienlijk verminderen.

Om zich te verwarmen, verbruikt een gezin gemiddeld 2.500 liter stookolie (of 2500 m³ aardgas) per jaar. Gezien de huidige energieprijs is een zuinig energieverbruik dus des te wenselijker!

Gezien over een heel leven kunnen de besparingen die een gezin op de uitgavenpost "verwarming" kan realiseren, zelfs oplopen tot de helft van de prijs van een huis.

1. Laat de zon binnenschijnen

Open 's morgens alle zonnebarrières en benut de warmte die via de ramen aan de zonnekant naar binnen komt. Die zonnewarmte is helemaal gratis!

2. Schuif ‘s nachts de gordijnen dicht

Sluit ‘s nachts uw gordijnen, stores en luiken. Op die manier houdt u een groot deel van de warmte binnen.

Enkele berekeningen:

Besparing = 750 €/jaar (jaarlijkse kostprijs voor de verwarming van een appartement) X 0,13 (energieverlies via de ramen) X vermindering van het energieverlies

Enkele voorbeelden:

  • Voor een raam met enkele beglazing kan een luik het energieverlies met 25 % verminderen, wat neerkomt op een winst van 24 à 57 € per jaar.
  • Voor een raam met dubbele beglazing kan een luik het energieverlies met 60 % verminderen, wat neerkomt op een winst van 58 à 136 € per jaar.

3. Houd de ruimte rond uw radiatoren vrij

Plaats niets voor uw radiatoren of convectoren en bedek ze ook niet.

Anders verhindert u de verspreiding van de warmte die de radiatoren afgeven.

Daarnaast dient u ook het verwarmingselement van de radiatoren en convectoren af te stoffen om op die manier een daling van het rendement van de afgegeven warmte te vermijden.

4. Denk ook aan de achterkant van uw radiator

Kleef een met aluminiumfolie bekleed paneel achter uw radiator. Het reflecterende deel van de isolerende aluminiumfolie dient daarbij naar de radiator gericht te zijn. Deze panelen reflecteren de door de radiatoren afgegeven warmte in de richting van de ruimte en niet van de muur. Zo kunt u uw verlies aan warmte met 70 % verminderen.

Besparing = 1.750 €/jaar (jaarlijkse kostprijs voor verwarming) X 0,05 (energieverlies 5 %) X 0,7 (vermindering van het energieverlies) = 61 € per jaar.

5. U gaat weg? zet de verwarming af!

De temperatuur van een ruimte ‘s nachts tot 15 à 16°C laten zakken, helpt u om ongeveer 13 % (= 97 à 227 € per jaar) op uw totale verwarmingsfactuur te besparen.

Als u de verwarming overdag ook op stand-by kunt zetten, wanneer u niet thuis bent, bespaart u zelfs 24 % (= 180 à 420 €2 per jaar).

Om de verwarming ‘s nachts en tijdens periodes van afwezigheid uit te schakelen, kunt u een omgevingsthermostaat met timer gebruiken.

Opmerking: Laat de temperatuur echter nooit tot onder de 14°C zakken om condensatieproblemen te vermijden.

6. Stel uw thermostaat goed in

Een thermostaat is een goed regelinstrument op voorwaarde dat hij goed gebruikt wordt.

Zo stemt een verlaging van uw thermostaat met één graad overeen met een vermindering van uw verbruik met ongeveer 6% (= 45 à 122 € besparing per jaar).

U dient er dus voor te zorgen dat u een temperatuurinstelling kiest, die aan het gebruik van de ruimte is aangepast:

  • 18°C in de keuken.
  • 19°C à 22°C in de leefruimten.
  • 16°C à 18°C in de slaapkamer.
  • 16°C in de gang, de traphal en het toilet.

Daarnaast raden we u ook aan om de deuren van ruimtes die weinig of niet verwarmd worden, goed te sluiten om te vermijden dat de koude van die ruimtes zich naar andere ruimtes kan verspreiden.

In diezelfde optiek moet u er ook voor zorgen dat de deuren tussen de leefruimten en de gangen altijd goed gesloten zijn.

7. Verlucht uw huis

Een droog huis verwarmen, gaat sneller en is goedkoper. Dat is ook de reden waarom we u aanraden uw huis goed te verluchten om op die manier vocht af te voeren.

Dat betekent echter niet dat u uw ramen voortdurend open moet zetten.

Uw huis 15 minuten per dag verluchten, nadat u alle radiatorkranen dichtgedraaid hebt, is ideaal.

Eenmaal u uw huis kort verlucht hebt, zult u het snel opnieuw kunnen verwarmen omdat de muren niet de kans gekregen zullen hebben om af te koelen (een muur verwarmen, duurt 1.000 keer langer dan omgevingslucht verwarmen).

Daarnaast heeft het verluchten ook een positieve invloed op uw gezondheid.

Vocht bevordert immers de ontwikkeling van huisstofmijt, kakkerlakken en schimmels die ademhalingsallergieën kunnen veroorzaken.

8. Doe het zonder airconditioning!

Zulk een installatie verbruikt tweemaal meer elektriciteit dan 3 wascycli per week.

Als u geen airconditioning plaatst, vermijdt u een stijging van uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur met 25%.

9. Zorg voor goede isolatie

Isoleer de verwarmingsbuizen die door niet verwarmde ruimtes lopen.

Per meter niet-geïsoleerde verwarmingsbuis gaat jaarlijks naar schatting tot 6 liter stookolie (of 6 m³ gas) verloren.

Voor 10 meter kost u dat: 31 € (6 l x 10 x 0,516 €/l) aan stookolie of 26 € (6/9 x 10 x 3,9 €/KWh) aan gas.

Breng in de winter ook isolerende materialen aan de onderkant van deuren en in de buurt van oude raamkozijnen aan om te voorkomen dat de koude van buiten de woning binnen kan dringen.

10. Ontlucht en onderhoud uw verwarmingsketel

Ontlucht de radiatoren. Anders zult u veel langer moeten verwarmen om de gebruikelijke omgevingstemperatuur te halen.

Zorg ook voor een regelmatig onderhoud van uw radiatoren en verwarmingstoestellen, d.w.z. om de twee jaar voor gasinstallaties en elk jaar voor installaties die op stookolie of hout werken (elk jaar voor stookolieketels sinds 1978).

Een slecht afgestelde brander zal uw verbruik immers met 20 % doen toenemen!

En ook een roetlaag van 1 mm op de verwarmingsoppervlakken zal uw verbruik met 3 % doen toenemen.

Zet uw verwarmingsinstallatie helemaal uit tijdens de zomermaanden. Op een week tijd zult u bijna 5 m³ gas besparen.

11. Verwarming: Maak de juiste keuze

Aardgas en stookolie zijn de twee goedkoopste vormen van energie om uw woning mee te verwarmen. Deze vormen van energie zijn ongeveer 3 keer goedkoper dan elektriciteit.

Aanvullende elektrische radiatoren kunt u gebruiken om een badkamer te verwarmen, omdat ze snel verwarmen en u op die manier niet alle vertrekken van een woning onnodig hoeft te verwarmen.

De eigen woning volledig met losstaande elektrische radiatoren verwarmen, is echter geen goed idee. Omdat deze toestellen ongeveer 1.500 à 2.000 watt verbruiken, kost het laten branden van een dergelijk toestel gedurende 2 uur u ongeveer 97 à 130 € per jaar.

Een glas limonade bevat 4 klontjes suiker

Documenten :


Meer weten