Produkten


Water besparen in de badkamer

Gemiddeld verbruiken we 40 à 80 liter warm water per persoon per dag. Voor een gezin komt dit overeen met minstens 10 à 20 % van het jaarlijkse energieverbruik van de verwarmingsinstallatie van de woning.

De basisregel voor een zo laag mogelijk energieverbruik: het warme water direct produceren wanneer we het nodig hebben en de opslag ervan vermijden.

Voor advies over het warmwaterproductiesysteem dat het best aan uw behoeften tegemoetkomt, kunt u terecht bij de energieloketten.

1. De douche en het bad

Een douche verbruikt 30 à 40 liter water ten opzichte van 100 à 130 liter voor een bad.

 • Met het water dat we voor een bad nodig hebben, kunnen we dus 3 douches nemen.
 • Installeer een spaardouchekop. Die is niet duur en vermindert het debiet van het water. Daarmee kunnen we het waterverbruik naar schatting nog eens met 40 à 50% verminderen.
 • Twee kinderen kunnen samen een bad delen, zo bespaart u 50%.

2. De kranen

 • Spoor lekken op: zie toe op de goede staat van de afdichtingen van kranen. Een warmwaterkraan die lekt, is immers een grote bron van energieverspilling.
 • Draai uw kranen niet voor elk gebruik helemaal open.
 • Kies voor moderne mengkranen die u kunt dichtdraaien zonder dat u ze daarna opnieuw moet afstellen.
 • Beperk het watervolume in de WC-spoeling door een baksteen in de waterbak te leggen of installeer een spoeling met twee snelheden (± 65€ besparing/jaar voor een gezin met 4 personen).
 • Laat het water niet continu stromen wanneer u uw handen wast, terwijl u uw tanden poetst, terwijl u zich inzeept.

3. De warmwaterinstallatie

Over het algemeen wordt warm water tot een overdreven hoge temperatuur verwarmd. In de meeste gevallen is een temperatuur van 40 à 50°C ruimschoots voldoende.

 • Zorg ervoor dat de temperatuur van het warme water in de warmwaterinstallatie zo ingesteld is dat het niet vermengd hoeft te worden met al te veel koud water, want ook dat is verspilde energie.
 • Opteer voor een gasinstallatie zonder waakvlam. Het verbruik van die waakvlam bedraagt ongeveer 120 m³ per jaar.
 • Mocht u uw installatie vervangen, let er dan ook op dat uw nieuwe installatie een capaciteit heeft die optimaal aan de behoeften van uw gezin is aangepast.

4. De boiler

De aanbevolen opslagtemperatuur in de boiler is 55°C om zodoende de ontwikkeling van bacteriën of een bovenmatige kalkaanslag te vermijden.

Als u een elektrische boiler heeft, raden we u aan om de stroomtoevoer naar uw boiler uit te schakelen, wanneer er langer dan 24 uur niemand thuis is. Zo vermijdt u het verbruik dat nodig is om de temperatuur constant te houden.

Regelmatig moeten elektrische boilers, boilers van verwarmingsketels en warmwaterinstallaties ook ontkalkt worden: kalkaanslag vermindert immers het rendement van deze toestellen.

5. De verluchting van badkamers

Voor badkamers en keukens die met een warmwaterinstallatie op gas zijn uitgerust, is een goede verluchting onontbeerlijk. Daarbij moet u voor een toevoer van verse lucht van minstens 150 cm³ zorgen. Zoniet is de kans op koolstofmonoxidevergiftiging (CO) reëel, als het toestel niet op een schouw is aangesloten of als de schouw voor een onvoldoende afvoer zorgt.

Koolstofmonoxide is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat bij inademing dodelijk kan zijn.

De eerste symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, braken, enz.
Wanneer het om een eerste installatie gaat, opteert u dan ook best voor een warmwaterinstallatie met waterdicht trekgat.

Zo vermijdt u elk risico op koolstofmonoxidevergiftiging en komt u bovendien in aanmerking voor een gewestelijke premie.

Van mineraal water drinken vermager je

Documenten :


Meer weten