Produkten


Toestellen in waakstand

1. Zet uw toestellen helemaal uit en niet in waakstand uit

De meeste toestellen hebben een waakstand en blijven stroom verbruiken, zelfs wanneer ze niet in gebruik zijn.

Een gangbare raming onder specialisten over hoeveel stroom een toestel in de waakstand verbruikt, spreekt van 300 à 500 kWh per jaar.
De minimum jaarkost van een toestel in waakstand bedraagt dus 300 x 0,13 € = 39 €.

  • Denk eraan uw TV, uw video- en DVD-speler helemaal uit te zetten in plaats van ze enkel met de afstandsbediening in de waakstand te zetten.
  • Een klassiek televisietoestel verbruikt evenveel energie gedurende de 20 uren per dag dat het in waakstand staat als in de 4 uren dat het effectief aan staat.

De minimumkostprijs voor uw portemonnee bedraagt 300 x 0,13 x 3 = 117 €.

2. Trek de stekker uit van bepaalde toestellen

Kleine stroompjes worden grote rivieren. Hetzelfde geldt voor het stroomverbruik. Kleine en gemakkelijke dagelijkse handelingen zullen uw elektriciteitsfactuur met meerdere euro's per maand doen dalen.

  • Als u draadloze toestellen met oplaadbare batterijen gebruikt, zoals een draagbare telefoon of een elektrische tandenborstel, trek dan de stekker uit het stopcontact zodra ze opgeladen zijn.
  • Laat het koffiezetapparaat niet de hele dag aan staan: giet de koffie in een thermosfles om hem warm te houden. Zet uw muziekinstallatie helemaal uit wanneer u er niet naar luistert en zet uw TV helemaal uit wanneer u er niet naar kijkt.

Als u dat niet doet, dan blijven die toestellen nodeloos en nutteloos energie verbruiken.

3. Kies voor stopcontacten met schakelaar

U vreest dat er toestellen zijn die u zult vergeten af te zetten
U wilt tijd winnen.

  • Een eenvoudige oplossing bestaat erin te opteren voor stopcontacten met een schakelaar.

4. Kies uw uitrusting weloverwogen

Koopt u halogeenlampen aan, geef dan de voorkeur aan lampen die op 200 volt werken.

De transformator en "dimmer" van verlichting op lage spanning verbruiken meer.

5. Computers

Sommige toestellen zoals computers verbruiken energie zelfs wanneer ze gewoon aangesloten zijn op het stroomnet. Dan is het beter om de stekker uit te trekken.

Het effect van die uitrustingen is hetzelfde als dat van een waterlek: er wordt voor tientallen euro's per jaar aan energie verbruikt voor niets. Een computer werkt zelden alleen en is doorgaans aangesloten op meerdere nevenapparaten (zoals internetmodem, printer, scanner, luidsprekers) die ook uitgeschakeld moeten worden wanneer ze niet in werking zijn.

  • Wanneer er meerdere apparaten rond een centrale eenheid op het stroomnet aangesloten zijn (dat is bijvoorbeeld het geval voor computermateriaal en "home cinema"-systemen), is het beter om die toestellen allemaal op één en hetzelfde multistopcontact met schakelaar aan te sluiten. Zo kunt u de stroomtoevoer van al die toestellen met één gebaar stoppen.
  • Weet dat flat screens met vloeibare kristallen veel minder verbruiken dan de klassieke beeldbuizen. U realiseert een besparing van 60% op het stroomverbruik in vergelijking met een scherm van dezelfde afmetingen. Hoe groter het scherm, hoe meer het verbruikt.

6. Batterijen

Voor de toestellen die op batterijen werken, kiest u het beste voor oplaadbare batterijen: die zijn zuiniger en milieuvriendelijker. Een set oplaadbare batterijen kost, de hele levensduur in acht genomen, 26 tot 30 maal minder dan de wegwerpbatterijen.
Bovendien slorpt de productie van de wegwerpbatterijen 50 à 500 maal meer energie op uit de natuur dan diezelfde batterijen in hun hele levensduur zullen leveren.

Er wordt aangeraden om 5 porties groenten en fruit per dag te eten

Documenten :

veiligheid in huis

Meer weten