Produkten


Ergonomie op kantoor

De belangrijkste problemen

Zowel op kantoor als thuis brengen mensen almaar meer tijd voor hun computer en dus aan hun bureau gezeten door. Om de problemen te vermijden die aan een slechte afstelling van materiaal of aan een slechte lichaamshouding verbonden zijn, moeten enkele regels nageleefd worden. 

Om te beginnen zijn er de problemen die te maken hebben met het scherm

Meerdere uren aan een stuk voor een scherm zitten werken kan leiden tot vermoeid zicht (zware oogleden, rode ogen, ogen die prikken, schemering voor de ogen, hoofdpijn,...). Die vermoeidheid zal nog erger zijn als de werkpost weinig ergonomisch is (lichtweerkaatsing vanaf het scherm, onaangepaste verlichting enz.). Gelukkig verdwijnen al die symptomen na een beetje rust.

Vervolgens hebben we de milieuproblemen

Het syndroom van het droge oog is een gebrek aan traanvocht dat aanleiding geeft tot een branderig en ge´rriteerd gevoel. Dat syndroom kan met meerdere factoren te maken hebben: airco die de omgevingslucht uitdroogt, vervuilende stoffen in de lucht, een scherm dat te hoog staat ten opzichte van de ooghoogte, te weinig met de ogen knipperen e.a.

En ten slotte zijn er de problemen met de lichaamshouding

Met een scherm werken kan spier- en skeletproblemen veroorzaken door lange tijd in een slechte, statische houding te blijven zitten. De getroffen spieren zijn hoofdzakelijk die in de nek, de schouders, de romp, de polsen en de handen. Stress speelt ook een belangrijke rol bij het al dan niet ontstaan van die problemen. Wanneer iemand gestrest is, worden de spieren meer samengetrokken. Daardoor kunnen ze tijdens het rusten niet helemaal meer ontspannen.

Er kan ook een ontsteking optreden van de handwortelzenuw doordat die ter hoogte van de pols samengedrukt wordt. Dat verschijnsel is beter bekend als het Syndroom van het handwortelkanaal.

De oplossingen

Voor de problemen met het computermateriaal

Dat materiaal moet aangepast zijn en op de juiste plaats in de kamer opgesteld worden. Lichtweerkaatsing in het scherm wordt vermeden door de computer loodrecht ten opzichte van een raam op te stellen. Werk ook niet in een slecht verlichte omgeving want dan moeten de ogen zich forceren. Let ook op dat het licht aan het plafond niet door het scherm weerspiegeld wordt. Indirecte verlichting is in dat verband te verkiezen. De lichtsterkte van het scherm goed afstellen wordt aanbevolen om alle mogelijke ongemakken te vermijden.

Het computerscherm moet recht tegenover de gebruiker staan, de bovenrand van het scherm moet zich op ooghoogte bevinden en een afstand van 50 Ó 70 cm tussen het scherm en de ogen moet gerespecteerd worden.

Om het syndroom van het handwortelkanaal te voorkomen, is de keuze van het toetsenbord ook van belang. Om de uitrekking van de polsen beperkt te houden, is een plat toetsenbord ideaal. Dat moet op 15-20 cm van de rand van het werkblad geplaatst worden. Die tussenruimte dient om de voorarmen op te laten rusten.

Voor de milieuproblemen

Zorg voor een specifieke verlichting zodat schemering en reflecties vermeden worden, voorzie de ramen van zonneblinden zodat je de zon niet in je ogen hebt.

Voor de problemen met de lichaamshouding

De spier- en beenderproblemen blijven beperkt als de werkpost ergonomisch ingericht is. De materiaalkeuze (zetel, tafel, muis, toetsenbord, documenthouder, voetsteun) is eveneens bepalend.

Om die problemen in te perken is het ook efficiŰnt de taken op het scherm met kantoorwerk of pauze af te wisselen. Het materiaal moet instelbaar zijn en in functie van de gebruiker afgesteld worden. Voor een betere houding moeten de voeten plat op de grond of op een voetsteun rusten, is de elleboog in een rechte hoek of een licht open hoek gebogen, blijven de voorarmen dicht bij het lichaam, ligt de hand in het verlengde van voorarm, blijft de rug recht of is hij licht naar achteren gebogen en door de rugleuning gesteund.


Sauzen zonder vetstoffen: het kan!

Documenten :


Meer weten